X

Wat kan jij doen?

Help ons zoveel mogelijk mensen te bereiken door deze website en de beelden te delen op sociale media.

Kies mededogen, kies veganisme

Gevogelte en rundsvlees zijn geen goede alternatieven voor varkensvlees, want net als de varkensteelt kennen pluimvee- en rundveeteelt veel dierenleed en een hoge milieu-impact. Ook biologisch varkensvlees willen we afraden: de koolstofvoetafdruk (uitstoot van broeikasgassen) en ecologische voetafdruk (landgebruik) van biologisch varkensvlees is vaak hoger dan van regulier varkensvlees.47 Het dierenwelzijn in biologische veeteelt is slechts een klein beetje beter dan in de reguliere veeteelt, en de biologische varkens worden nog steeds van hun leven en welzijn beroofd in reguliere slachthuizen.

Daarom is het beter om dierlijke producten te vervangen door plantaardige producten. Een extra groot voordeel van plantaardige voeding is dat je alle gezonde stoffen kunt binnenkrijgen terwijl je consumptie van schadelijke stoffen die veel in dierlijke producten zitten (zoals LDL-cholesterol en verzadigde vetten) beperkt blijft.

Plantaardige vleesvervangers zijn een goed alternatief voor varkensvlees. Peulvruchten, tofu, seitan, tempeh, groenteburgers en veganistische worstjes vind je in natuurvoedingwinkels, Aziatische winkels en de veggie-afdeling van supermarkten. Nog meer veganistische producten kun je online bestellen bij bijvoorbeeld: www.arfshop.be, www.veganlife.be en www.vega-life.nl. Bij EVA (het Ethisch Vegetarisch Alternatief) kan je handige veggieplannen opvragen voor Gent, Antwerpen, Brussel, Leuven en Hasselt. Ook hun online restaurantgids op www.evavzw.be is erg handig. Veganistische recepten vind je onder meer op www.biteback.org, www.veganisme.org, www.veganchallenge.nl en talloze andere sites en blogs.

Met deze informatie kun je een vegan challenge aangaan: daag jezelf (en je vrienden!) uit om eens een maand lang volledig plantaardig te eten. Doe alsof je een maand in veggieland op reis bent. Je kunt jezelf concrete en haalbare doelstellingen formuleren voor de vegan maand: probeer een aantal nieuwe veganistische producten te kopen, nieuwe recepten uit te testen, op verkenning te gaan in biowinkels en samen met vrienden uit te eten in veganvriendelijke restaurants. Denk je onze hulp hierbij te kunnen gebruiken? Mail ons dan op info@biteback.org, en wij brengen je in contact met een vegan buddy uit je buurt.

Steun onze campagne financieel

Met Bite Back timmeren we aan een diervriendelijkere wereld, niet alleen voor varkens maar voor alle dieren. Als vrijwilligersorganisatie kunnen we slechts voor hun rechten opkomen met uw steun. Overweeg daarom onze campagnes financieel te ondersteunen met een bijdrage, hoe bescheiden ook. Dit kan op IBAN: BE15 0014 0806 4730 – BIC: GEBABEBB